• YARIM ALTIN
    9.589,00
    % -0,98
  • AMERIKAN DOLARI
    35,3541
    % 0,51
  • € EURO
    36,7728
    % 0,16
  • £ POUND
    44,3951
    % 0,14
  • ¥ YUAN
    4,8345
    % 0,33
  • РУБ RUBLE
    0,3199
    % -3,83
  • BITCOIN/TL
    3320396,491
    % 0,75
  • BIST 100
    9.889,71
    % -1,35

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'ndan Türkiye Sosyal Etki Ekosisteminde bir ilk daha: Buğday Fiyatına Endeksli Sukuk İhracı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'ndan Türkiye Sosyal Etki Ekosisteminde bir ilk daha: Buğday Fiyatına Endeksli Sukuk İhracı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, yürüttüğü yatırım bankacılığı faaliyetleri çerçevesinde tarım tedarik zincirinde faaliyet gösteren ve tarım ekosistemini teknolojiyle buluşturan dijital tarım platformu Tarfin ile Türkiye’de bir ilk olan buğday fiyatına endeksli sukuk (kira sertifikası) ihracını gerçekleştirdi.

Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında Türkiye Etki Finansmanı Ekosistemini geliştirmeye hız kesmeden devam eden Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, finansal danışmanlığını yaptığı Tarfin ile birlikte buğday fiyatına endeksli sukuk ihracını gerçekleştirdi. Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama Şirketi’nin ihraççı olduğu 30 milyon TL tutarındaki ihraç, Vakıf Katılım’ın satış aracılığıyla tamamlandı. İSFA’nın danışma komitesi olarak yer aldığı ihraç, buğday fiyatına endeksli getiri modeli ile Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Gerçekleştirilen sukuk ihracı ile tarım sektörü adına önemli bir iş birliğine imza attıklarını belirten Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Enerji sektörü gibi tarım ve gıda da öncelikli sektörlerimiz arasında yer alıyor. Dünya nüfusu hızla artarken, ülkemizin de 2050 yılında 105 milyon nüfusa ulaşması bekleniyor. Bu nedenle tarımsal üretimi teşvik etmek, yatırımcılara finansal danışmanlık vermek ve destek olmak bizim için oldukça kıymetli. Daha önce Tarfin’in yanı sıra Altınmarka Gıda, Tarım Kredi Holding, CarrefourSA, Tarım Kredi Tedarik, Tiryaki Agro gibi tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren çeşitli şirketlerin borçlanma aracı ihraçlarını gerçekleştirmiştik. Yine ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek dijital tarım platformu Tarfin ile buğday fiyatına endeksli sukuk ihracına imza attık. Ülkemizin bugünü ve yarınları için sorumluluk almaya, katma değeri yüksek projeleri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Buğday fiyatına endeksli sukuk ihracıyla finansman kaynaklarını çeşitlendirdiklerini söyleyen Tarfin CEO’su Mehmet Memecan, “Tarfin olarak tarımı desteklemeye ve güçlü bir ekonominin en önemli yapı taşı olan çiftçilerin yanında olmaya devam ediyoruz. Kamu tarafında bu alanda etki alanı geniş projelere imza atılırken tarımın gelişimi için özel sektöre de büyük görev bir görev düşüyor. Tarfin olarak biz de bu sorumluluk bilinciyle hareket ediyor, bu alanda değerli paydaşlarımız Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Vakıf Katılım ile birlikte sektörde bu denli önemli bir adımı atmış olmanın gurunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben ise gerçekleştirilen ihraç ile ilgili, “Vakıf Katılım olarak müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarını karşılayacak yeni kaynaklar oluşturmak ve fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmek amacıyla birçok çalışma yürütüyoruz. Yürüttüğümüz faaliyetlerde de ülkemizin gelişiminde hayati öneme sahip sektörlere sermaye sağlamayı, stratejik ve teknolojik projeleri finanse etmeyi önceliklendiriyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Tarfin arasında gerçekleşen buğday fiyatına endeksli ilk sukuk ihracına satış aracılığını faizsiz bankacılık ilkeleri çerçevesinde başarıyla tamamlamış olmaktan, üreten ve çalışan çiftçilerimize kaynak oluşturmaktan dolayı mutluyuz.  Önümüzdeki dönemde de sermaye piyasalarına destek olmaya, iş birlikleri ve dijitali odağına alan yeni ürünlerimizle hizmet yelpazemizi genişletmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

İhraçtan elde edilecek fon ile çiftçilerin tarımsal üretim süreçlerinin desteklenmesi ve hasat dönemleriyle uyumlu vadeler dikkate alınarak üretim girdilerinin tedarik edilmesi hedeflenmektedir. Söz konusu ihraç, çiftçiler için buğday fiyatında oluşabilecek fiyat artışı riskine karşı finansal koruma sağlarken yatırımcılar için buğday fiyatına endeksli yeni bir yatırım aracı sunmaktadır. İhraç ile birlikte hem tarım sektörünün gelişimine ve çiftçinin finansmanına, hem de sermaye piyasalarının gelişmesine ve yeni ürünler kazandırılmasına katkı sağlanmaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.